Přeskočit na obsah
Jiné

Sladkosti a naše děti

Sladkosti, dobroty, bonbony a hlavně jejich barevné, poutající obaly
lákají naše děti ze všech stran. V obchodech zaujímají sladkosti
přední místa, aby na ně narazilo každé dítě. Je to úžasný
marketinkový tah obchodníků a společností, které vyrábí sladkosti. Je
velice těžké pro každého rodiče odolat nátlaku a mnohdy i křiku
ratolestí, které si umanou, že tu sladkost s tím překrásným obalem
chtějí.

Vyhrát boj proti průmyslovým sladkostem v dnešní době není
jednoduché, nicméně alespoň se pokusme o zdravější alternativy.

Prakticky všechny tradiční bonbony, ať už gumové nebo cucavé jsou
nevhodné. Obsahují cukr, aditiva (zejména barviva – ne všechna barviva
jsou škodlivá), dokonce některé gumové bonbony jsou vyrobeny z masokostní
moučky (masokostní moučka je průmyslové krmivo, vyrábí se z jatečných
odpadů a nízkorizikových konfiskátů živočišného původu). Když se
podíváme na složení různých čokolád a sušenek, tak objevíme aditiva,
spoustu palmového tuku, minimum čokolády a značné množství
rafinovaného cukru.

Co je vlastně cukr?

Sacharóza (cukr)- nejrozšířenější sladidlo z cukrové třtiny
nebo řepy.

Cukr je zdrojem rychlé energie, ale pokud nedojde k jeho okamžité
spotřebě, nadbytek cukru se ukládá v podobě tuků. Navíc díky vysokému
glykemickému indexu podporuje jeho konzumace sekreci inzulínu v těle a to
může mít za následek diabetes 2. stupně. Cukr taktéž podporuje kazivost
zubů, jelikož je živnou půdou pro ústní bakterie, navíc přemíra cukru
může vést k hyperaktivitě dětí. Bílý cukr je rafinovaný, což
znamená, že během jeho zpracování byl zbaven většiny minerálních
látek, vitamínů i vlákniny – látek, které se v řepě nebo
v třtině vyskytují před průmyslovým zpracováním. Problém přichází
v okamžiku, kdy cukr sníme a tělo jej má zpracovat, protože pro jeho
zpracování je právě zapotřebí těchto látek a pokud je nemáme,
organismus si je vezme z vlastních rezerv.

Lze cukr nahradit?

Z hlediska zdravé výživy je nejlepší bílý cukr vůbec nepoužívat.
Zdravější alternativa je přírodní cukr, protože není rafinovaný a
obsahuje zbytek melasy, která obsahuje mikroživiny (vitamíny, minerály),
nicméně z hlediska glykemického indexu je na tom přírodní cukr úplně
stejně jako cukr bílý, proto i s tímto cukrem opatrně. Nejvhodnější je
sladit medem, ale pozor – může být pro některé děti silným alergenem.
Další alternativou jsou sladová sladidla, javorový sirup,
hroznový cukr.

Jak nahradit našim ratolestem sladkosti?

Ukažme si příklady zdravé alternativy:

Javorové lízátko

Bio pekárna Zemanka nabízí výborné zdravé
sušenky pro děti

S dětmi můžeme vyrobit zdravé sušenky i doma.

Recepty najdete například na stránkách http://www.varilamysicka.cz/…pty-pro-deti
nebo www.zdravamama.cz

Autor článku: Iveta
Vilišová, výživová poradkyně